Att skydda eller inte skydda...

Ja det är verkligen frågan, eller ja inte för mig - jag har min övertygelse och den står jag fast vid till dess att vetenskapen visar något annat.
 
Men detta har alltid varit en fråga som diskuterats - ibland till och med rejält högljutt. Så vad gäller egentligen? Ska man eller ska man inte skydda hästens ben med lindor eller benskydd?
 
Fakta vi vet är att skydd och lindor skyddar i viss mån mot yttre våld, främst rivmärken, lätta slag och i viss mån övertöjning.
 
Men beroende vad man väljer så skyddar det olika mycket mot olika saker. Fälttävlansskydd som oftast innehållet metallplattor skyddar logiskt nog bättre mot slag och dylikt än lindor eller vanliga senskydd i plast. Även gummi och viss neopren fördelar kraft/stötar på större yta samt dämpar. Detta har att göra med materialets egenskaper.
 
So far so good - men det finns en uppsjö med påståenden hit och dit.
 
- Vissa påstår att skydd skulle motverka benets utveckling eller till och med direkt försvaga benen. Påståenden som endast kan komma från någon som inte har någon som helst kunskap om biologi och biomekanik. Ett skydd i enkla material som är böjbara och knappt väger något i jämförelse med hästens egna ben kan knappast påverka benets utveckling. Ett hästben belastas med cirka 2 ton i galopp exempelvis, hur ska lite tyg eller plast kunna stå emot den tyngden? Benet kommer att vika och böja sig precis som det vill ändå. Ett skydd sitter på utsidan och påverkar inte vad som sker på insidan.
 
Möjligen att man kan stabilisera lederna, i viss mån, något med en välutförd lindning av rätt material eller ett välkonstruerat benskydd, men det är inget som är undersökt. Frågan är dock vilket material som skulle användas.
 
- Ett motsatt argument är just det jag nämnt ovan, att benskyddet eller lindan skulle skydda och/eller stabilisera benen. Och som jag skrev ovan så är frågan i vilken omfattning, det gäller att välja rätt skydd för rätt ändamål. Inte bara formmässigt, utan även material och konstruktion.
 
- Ett annat gammalt påstående är att hästar har funnits så länge och klarat sig utan benskydd, många gånger nämns vildhästar i detta påstående. Och visst är det så, problemet är bara att det finns ett antal logiska aspekter att se över. 1: Vildhästar har naturlig selektion, de som inte klarar förutsättningarna dör - alltså så avlider de hästar som slår på sig illa eller får olika skador av vegetation eller dyl. Detta leder till att diverse benställningar och rörelsemönster dör ut då de troligen inte hinner para sig innan. 2: Vildhästar används inte på samma sätt som våra tamhästar, de behöver inte utföra samma övningar som våra hästar gör och de behöver definitivt inte bära ryttare på ryggen. Därav så behöver de inte skyddas mot det vi utsätter dem för, inte heller kommer vissa rörelsemönster eller benställningar att göra att de slår på sig och inte heller kommer de avla fram så mycket energi som vi avlar fram för att prestera i sporten.
 
Med andra ord, skogsmulle eller hobbyhäst på låg nivå med god benställning, med låg-medel energi behöver inte heller benskydd annat än möjligen om man ska rida i snårig terräng där det kan finnas pinnar att riva sig på.
Sporthästar å andra sidan, med hög energinivå och med hårt ansträngande arbete skulle jag rekommendera benskydd eller lindor på.
 
- På senare år har man i en undersökning konstaterat att vävnaden i senor och ligament kan ta skada av för hög värme, av denna orsak är det viktigt att kyla benen på hästen när den arbetats hårt och/eller i stark hetta. Denna undersökning har fått några att anse att täta omslutande skydd skulle kunna vara skadliga genom att inte tillåta benet att kyla ned sig självt.
 
Det skulle mycket väl kunna vara så, och gummi eller platsmaterial i/på benskydden/lindorna skulle nog inte vara allt för bra. Men ventilerande eller transporterande material borde då inte vara några problem, eftersom hästen kyler ned vävnad genom svettning och om materialet släpper ut eller transporterar bort svetten så borde vävnadens nedkylning fungera. Jag menar, hittills har få hästars vävnad påvisats tagit skada av överhettning pga benskydd/lindor. För att veta hur det ligger till krävs det fler studier där man utesluter alla variabler.
 
Så hur gör jag?
Well, jag kommer att fortsätta att linda benen på mina hästar under träningspass. Alternativt använda benskydd när jag inte orkar eller hinner linda/linda av. Framförallt vintertid, eftersom kalla senor och ligament lättare går sönder, så håller jag dessa känsliga områden varma. Sommartid kommer jag göra som jag alltid gjort, linda större delen av passen men använda lättare benskydd när det är riktigt stekhett som det var förra sommaren. Och ja, en häst med god benställning som inte arbetas särskilt hårt brukar jag rida utan skydd dessa heta dagar.
Jag använder även benskydd på vissa hästar i hagen, åter gäller det de högenergiska sporthästarna som förväntas prestera. Lite sår och dylikt på hästar som inte tränas spelar ju ingen roll.
 
På bilden syns mina absoluta favorit skydd när jag inte orkar eller hinner linda/linda av, helomslutande och kottäckande neoprenskydd.
 
Hur resonerar ni?
 

Kommentera här: